دسترسی سریع

معرفی رشته مهندسی معدن

مجموعه مهندسی معدن به دلیل ارتباط توام با طبیعت و بهره گیری از علوم مختلف، از رشته­های کاربردی و جذاب در مجموعه رشته­های آزمون سراسری است که داوطلب در گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی می‌تواند آن را انتخاب کند. پیشرفت سریع صنعت و نیازهای روز افزون آن‌ها به انجام طرح‌های مختلف معدنی و دستیابی به مواد معدنی از یک طرف و رشد و توسعه علوم مختلف از طرف دیگر، ایجاب می‌نماید تا با یک برنامه‌ریزی صحیح و همه جانبه و پرورش استعدادهای جوان و نیز استفاده بهینه از ابزار و امکانات موجود در جامعه، گامی بلند در جهت ترقی و تعالی جامعه برداشته شود.

اهمیت و ضرورت

اهمیت مواد معدنی و معدن قدمتی هزار ساله دارد ،اما برخلاف گذشته که افرادی با بیل و کلنگ به سراغ معادن می رفتند، امروزه به دلیل اهمیت بالای این موضوع، باید کارشناسان این امر را زیر نظر داشته باشند، به همین منظور هدف از ارائه و شکل­گیری این رشته تربیت نیروی انسانی و یا متخصصانی است که بتوانند به ارزیابی و اکتشاف ذخایر معدنی، ارزیابی سیستم­های نگهداری و روش­های استخراج بهینه بپردازند.

رشته مهندسی معدن به چهار گرایش اکتشاف معدن،  استخراج معدن، فرآوری مواد معدنی و مکانیک سنگ تقسیم می گردد. در گرایش اکتشاف بعد از آنکه مواد معدنی کشف شد، نوع و شکل آن مواد را مشخص کرده و به ارزیابی آن می پردازند. در گرایش استخراج نیز به اداره و بهره برداری از معادن می­پردازند و قسمت­های مختلف معادن، حفاری، نگهداری و را اداره می کنند. گرایش تخصصی فرآوری مواد معدنی در رابطه با استحصال کانسنگ و ماده معدنی بحث میکند و گرایش مکانیک سنگ نیز بر اساس پایداری ترانشه­ها و فضاهای حاصل از حفاری استوار است. بر همین اساس است که قلمرو فعالیت یک متخصص معدن بسیار وسیع است.

قابلیت‌ها و مهارت‌های فارغ‌التحصیلان

  •  بهره‌گیری از اطلاعات زمین‌شناسی (نقشه‌ها، مقاطع و..)
  •  تعیین مناسب‌ترین روش اکتشافی با استفاده از اطلاعات فنی و علمی مربوط به ناحیه مورد اکتشاف
  •  طرح شبکه بهینه اکتشاف مقدماتی (ژئوفیزیک، ژئوشیمی و حفاری)
  •  محاسبه پارامترهای مبنا، عیار، ذخیره کانسار و ارزیابی اقتصادی آن
  •  بهره‌گیری از اطلاعات بدست آمده در خلال عملیات استخراجی در جهت مشخص کردن بیشتر پارامترهای مبنا، عیار و ذخیره کانسار
  •  تحلیل پایداری سازه­های معدنی، راه سازی و سدسازی و بررسی تاثیر عوامل مختلف زمین شناسی بر آن­ها و راه­های مقابله

 

موقعیت‌های شغلی فارغ‌التحصیلان

 در حال‌ حاضر کشور ما در بخش‌ معدن‌ بطور متوسط‌ دارای‌ رشد 5/6 درصدی‌ هستیم‌ که‌ باید در این‌ زمینه‌ به‌ رشد 15 درصدی‌ برسیم‌ و برای‌ رسیدن‌ به‌ این‌ رشد به‌ کارشناسان‌ تکنولوژی‌آفرین‌ بخصوص‌ در زمینه‌­های مختلف استحصال مواد معدنی‌ نیاز مبرم‌ می­باشد‌. چرا که‌ راه‌ یافتن‌ به‌ بازارهای‌ جهانی‌ تنها از طریق‌ کنترل‌ کیفیت‌ و استاندارد کردن‌ محصولات‌ معدنی‌ مقدور خواهد بود. امروزه‌ ما نیازمند فارغ‌التحصیلان‌ علاقه‌مند و خلاق‌ مهندسی‌ معدن‌ هستیم‌ تا بتوانیم‌ بدون‌ وابستگی‌ به‌ کارشناسان‌ خارجی،‌ شاهد رونق‌ و افزایش‌ صادرات‌ این‌ بخش‌ باشیم‌. فارغ‌التحصیلان‌ این‌ رشته‌ علاوه‌ بر وزارت‌ صنعت، معدن و تجارت می‌توانند در وزارت‌ نفت‌ در زمینه‌ حفاری‌، وزارت‌ نیرو در زمینه‌ آب‌های‌ زیرزمینی و سد­سازی‌، کارگاه‌های‌ وزارت‌ راه‌ و ترابری‌ برای‌ حفاری‌ راه‌ها و تونل‌ها، شرکت‌ مترو و سازمان‌ انرژی‌ اتمی‌ مشغول‌ به‌ کار شوند.

فارغ‌التحصیلان رشته معدن میتوانند در ارگان‌های زیر به کار گرفته شوند:

  • سازمان زمین‌شناسی و سازمان‌های صنایع و معادن استان‌ها
  • سازمان انرژی اتمی
  • وزارت نفت
  •  شرکت‌های معدنی
  • شرکت‌های تونل‌سازی، سدسازی و راهسازی