دسترسی سریع
گروه آموزشی جنگلداری دانشکده منابع طبیعی دانشگاه کردستان کار خود را با پذیرش دانشجو در مقطع کاردانی رشته تکنولوژی جنگل و دو عضو هیأت علمی آغاز نمود. سپس در سال 1377 اولین دانشجویان دوره کارشناسی پیوسته مهندسی منابع طبیعی - جنگلداری،خود را پذیرفت. این گروه آموزشی بر اساس رسالت آموزشی و پژوهشی خود و به دنبال تکمیل کادر عضو هیأت علمی مورد نیاز خود و نیز تجهیز آزمایشگاه‌های خود، در سال 1385 اقدام به پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی‌ارشد نمود. در حال حاضر گروه آموزشی جنگلداری در مقطع کارشناسی رشته علوم مهندسی جنگل و مقاطع کارشناسی ارشد رشته‌های جنگلداری و جنگل‌شناسی و اکولوژی جنگل دانشجو می‌پذیرد و طبق برنامه توسعه گروه در نظر دارد تا سال 1396 نسبت به پذیرش دانشجو در مقطع دکتری علوم جنگل و نیز مقطع کارشناسی‌ارشد مهندسی آگروفارستری با مشارکت دانشگاه اکسترامادورای کشوراسپانیا اقدام نماید. هم‌چنین با توجه به قرارداد همکاری فی مابین دانشگاه کردستان و آن دانشگاه در ارتباط با تبادل متقابل استاد و دانشجو، در دو گرایش (مدیریت جنگل و علوم زیستی جنگل)، دانشجوی دکتری پذیرش خواهد شد. در حال حاضر این گروه آموزشی با 9 نفر عضو هیأت علمی تمام وقت، با پایه‌های علمی استادیار و دانشیار مشغول به انجام فعالیت‌های آموزشی - پژوهشی است.
چارت رشته‌های گروه
چارت درسی کارشناسی جنگلداری (قدیم)
چارت درسی کارشناسی ارشد جنگل شناسی
چارت درسی کارشناسی ارشد جنگلداری
چارت درسی کارشناسی علوم و مهندسی جنگل
چارت درسی کارشناسی ارشد علوم و مهندسی جنگل در سه گرایش
مهتاب پیرباوقار
مهتاب پیرباوقار -
گروه جنگلداری دانشیار
m.bavaghar [at] uok.ac.ir http://scimet.uok.ac.ir/Mahtab_PirBavaghar
- -
محمد شفیع رحمانی
محمد شفیع رحمانی کارشناس آزمایشگاه
m.rahmani [at] uok.ac.ir 087-33627724-7
دانشکده منابع طبیعی، گروه جنگلداری، آزمایشگاه بیولوژی جنگل
کارگاه ها و آزمایشگاه ها
کارگاه اندازه‌گیری و زیست‌سنجی جنگل

کارگاه زیست‌سنجی جنگل در فضایی با مساحت تقریبی 25 متر مربع و با داشتن تجهیزات متعدد کاربردی، شرایط مناسبی برای مطالعة کمی درخت و جنگل فراهم کرده است. دانشجویان و اعضای هیأت علمی علاقمند به اندازه‌گیری و زیست‌سنجی توده‌های طبیعی گونه‌های مورد علاقة خود از این امکانات و تجهیزات بهره‌ می‌گیرند. در این کارگاه انوعی از ابزارها و لوازم فنی برای کمک به پژوهش‌های پایان‌نامه‌ای و تحقیقاتی دانشجویان تحصیلات تکمیلی و اعضای هیأت علمی گروه جنگلداری در دسترس است.

مهم‌ترین تجهیزات این کارگاه عبارتند از: انواع سیستم موقعیت‌یاب جهانی (جی‌پی‌اس؛ مدل‌های Map 78، Map 76 و etrex)، انواع متر نواری، آبنه‌لول، هاگا، آلتی‌متر، متة سال‌سنج، بلوم‌لیس، انواع کالیپر، پوست‌سنج، رلاسکوپ، نقشه‌های توپوگرافی 1:50000، میز نقشه‌خوانی و ترسیم نقشه، نوار قطرسنج، دوربین تئودولیت، دروبین ترازیاب، سه‌پایه، شاخص، و دیگر تجهیزات خرد مورد نیاز اندازه‌گیری و زیست‌سنجی جمعیت‌های طبیعی و دست‌کاشت گونه‌های جنگلی.

بدین‌ترتیب این کارگاه در تأمین نیاز دانشجویان و اعضاء هیأت علمی برای مطالعة موثرتر جنبه‌های مختلف زیست‌سنجی جنگل نقشی کلیدی دارد. علاوه بر این، در راستای کاهش هزینه‌ها و فضای مورد نیاز چنین پژوهش‌هایی، این کارگاه امکان استفادة مشترک پژوهشگران فعال دیگر گروه‌ها در دانشکده و سایر دانشکده‍‌ها برای کار در جنگل را فراهم نموده است، به‌طوریکه در حال حاضر علاوه بر دو عضو هیأت علمی که با ابزارهای این کارگاه کار می‌کنند، بسیاری افراد دیگر (دانشجویان علاقمند کارشناسی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی، و اعضای هیأت علمی) از امکانات این آزمایشگاه بهره می‌برند.

 این کارگاه در در ساختمان دانشکده‌ منابع طبیعی، طبقة اول، انتهای راهروی شرقی واقع است.
آزمایشگاه جنگل‌شناسی، اکوفیزیولوژی و تکنولوژی بذر جنگل

آزمایشگاه جنگل‌شناسی، اکوفیزیولوژی و تکنولوژی بذر جنگل از امکانات و تجهیزات خوبی برای انجام پژوهش‌های کاربردی بر روی جنبه‌های مختلف جنگل‌شناسی، فیزیولوژی رشد و نمو، و بذر درختان جنگل برخوردار است. این آزمایشگاه با تجهیزات کاربردی متعددی از جمله: هود شیمیایی، یخچال، فریز معمولی و فراسرد، فضاهای کنترل شدة مورد نیاز رشد گیاهچه و دانهال حاصل از کشت بذر (اتاقک رشد و انکوباتور)، سانتریفیوژ معمولی و یخچالدار با سرعت بالا(Hettich, Universal 320) ، میکروسانتریفیوژ استاندارد، pH متر، هدایت‌سنج، حمام آبی، آون، کوره، ترازوی دیجیتال، اتوکلاو، سیستم تخلیص آب، شیکر افقی (IKA; KS 501 digital, and KS 260 control)، بورت دیجیتال، دسیکاتور و دیگر تجهیزات خرد مورد نیاز تحقیقات مطالعات بذر همچون سمپلر در اندازه‌های مختلف (BioRad, Eppendorf)، علاوه بر اهداف آموزشی، بستر مناسبی برای انجام مطالعات اشاره‌شده در بالا هم در قالب پایان‌نامه‌های تحصیلات تکمیلی و هم در قالب طرح‌های مطالعاتی فراهم آورده است.

مهم‌ترین اهداف این آزمایشگاه خود بر روی جنبه‌های مختلف اکوفیزیولوژی و تکنولولوژی بذر گونه‌های مختلف جنگلی عبارتند از:

  • تأثیر فعالیت‌های ساکنان محلی زاگرس شمالی بر مشخصه‌های اکوفیزیولوژیکی درختان جنگل با تأکیرد بر بلوط‌ها و بنه
  • تأثیرپذیری مشخصه‌های شیمیایی، فیزیکی و بیولوژیکی خاک جنگل در پاسخ به فعالیت ساکنان محلی، گونه‌های در حال رشد، و تنش‌‌های غیرزیستی (با تأکید بر آتش)
  • بهینه‌سازی تیمار مناسب برای شکستن خواب بذر گونه‌های جنگل
  • تأثیر عمق کاشت و ترکیب اجزای خاک بر مشخصه‌های رشدی نونهال و نهال در گونه‌های جنگل  
  • بهینه‌سازی عامل‌های موثر بر استقرار نونهال و نهال گونه‌های مهم جنگل‌های زاگرس

بلوط ایرانی، دارمازو، بلوط لبنانی، زالزالک، کیکوم، زبان‌گنجشک، بنه و همچنین گونه‌های نیازمند به توجه بیشتر جنگل‌های هیرکانی گونه‌های مورد هدف مطالعه در این آزمایشگاه هستند.

در حال حاضر علاوه بر سه عضو هیأت علمی که در این آزمایشگاه کار می‌کنند، افراد دیگری همچون دانشجویان علاقمند کارشناسی، و دانشجویان تحصیلات تکمیلی از امکانات این آزمایشگاه بهره می‌برند. این آزمایشگاه در ساختمان دانشکده‌ منابع طبیعی، طبقة اول، انتهای راهروی شرقی واقع، و در طول روزهای هفته (از ساعت 08:00 تا 20) درب آن به روی پژوهشگران علاقمند بخصوص دانشجویان تحصیلات تکمیلی باز است.

آزمایشگاه ژنتیک جنگل

آزمایشگاه ژنتیک جنگل با داشتن امکانات و تجهیزات متعدد مورد نیاز پژوهش‌های ژنتیکی گروه‌ جنگلداری، امکان انجام تحقیقات کاربردی و پایه‌ای ژنتیک حفاظتی در جنگل‌های مهم زاگرس را فراهم نموده است. مهم‌ترین تجهیزات این آزمایشگاه در حال حاضر عبارتند از: هود لامینار، یخچال، فریز معمولی و فراسرد، فضاهای کنترل شدة مورد نیاز رشد گیاه حاصل از کشت بافت (اتاقک رشد و انکوباتور)، ترمال‌سایکلر (BioRAD, C-1000)، سانتریفیوژ یخچالدار با سرعت بالا(Hettich, Universal 320R) ، استریلایزر، میکروسانتریفیوژ، pH متر، حمام آبی، آون، ترازوی دیجیتال، اتاقک رشد، اتوکلاو، سیستم تخلیص آب، سیستم‌های مختلف الکتروفورزی (عمودی و افقی)، ترانس‌ایلیومیناتور، اتاقک PCR، هات‌پلیت، شیکر افقی (IKA; KS 260 control)، و دیگر تجهیزات خرد مورد نیاز تحقیقات مولکولی همچون پیپتور و سمپلر در اندازه‌های مختلف (BioRad, Nichiryo, Eppendorf).

مطالعه پویایی ژنی و ژنوتیپی اکوسیستم‌های جنگل، و سازوکارهای حفظ تنوع ژنتیکی در پاسخ به تنش‌های زیستی و غیرزیستی در جنگل‌ اهداف کلی این آزمایشگاه هستند. چنین اطلاعات مفیدی می‌تواند در برنامه‌های حفاظت، اصلاح و بهره‌برداری پایدار از جنگل‌های زاگرس کاربردی باشد. در این راستا، مهم‌ترین مطالعات آزمایشگاه ژنتیک جنگل بر اهداف زیر متمرکز خواهند شد:

  • پیامدهای ژنی و ژنتیکی فعالیت‌های مختلف ساکنان محلی بر درختان و جمعیت‌های طبیعی در جنگل‌های زاگرس
  • پویایی تنوع زیستی جنگل در طولانی‌مدت
  • سازوکارهای مولکولی کنترل گلدهی و دفاع در برابر آفت در درختان جنگل
  • آنالیز بیان ژن‌های کنترل گلدهی و مقاومت به آفات و تنش‌های غیرزیستی
  • کشت سلول، بافت و اندام گیاهی برای حفاظت از ژرم‌پلاسم گونه‌های جنگل
  • بهینه‌سازی دستورالعمل‌های تراریزش ژنتیکی، باززایی نابجا، جنین‌زایی سوماتیکی، و تکثیر کلونی در گونه‌های درختی جنگل

بلوط ایرانی، دارمازو، بلوط لبنانی، زالزالک، کیکوم، زبان‌گنجشک، بنه و همچنین گونه‌های نیازمند به توجه بیشتر جنگل‌های هیرکانی گونه‌های مورد هدف مطالعه در این آزمایشگاه هستند.

این آزمایشگاه در ساختمان دانشکده‌ منابع طبیعی، طبقة اول، انتهای راهروی شرقی، و در طول روزهای هفته (از ساعت 08:00 تا 20) درب آن به روی پژوهشگران علاقمند بخصوص دانشجویان تحصیلات تکمیلی باز است.