دسترسی سریع

گروه مهندسی طبیعت (مرتع و آبخیزداری)

 

گروه آموزشی مرتع و آبخیزداری دانشکده منابع طبیعی دانشگاه کردستان از مهر ماه سال 1374 با پذیرش دانشجو در مقطع کاردانی تحت عنوان "تکنولوژی مرتع و آبخیزداری" کار خود را به عنوان یک گروه آموزشی مستقل زیر نظر دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی وقت آغاز و در مهر ماه سال 1376 موفق به اخذ مجوز لازم برای پذیرش دانشجوی کارشناسی در رشته مهندسی منابع طبیعی- مرتع و آبخیزداری شد. این گروه آموزشی در سال 1391 با پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد رشته مهندسی مرتعداری و در سال 1395 با پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد مهندسی آبخیزداری به توسعه رشته مقاطع دایر خود مبادرت نموده و در نظر دارد در مهر ماه سال 1398 نیز در مقطع کارشناسی ارشد رشته جدید اکوهیدرولوژی دانشجو بپذیرد. عنوان رشته مهندسی مرتع و آبخیزداری در مقطع کارشناسی پیوسته در سال 1396 به رشته مهندسی طبیعت تغییر یافت. شایان ذکر است که رشته مقطع های کارشناسی ارشد مرتعداری و آبخیزداری به صورت گرایش های زیر تفکیک شده و از این تاریخ به بعد دانشجویان به تفکیک این گرایش ها پذیرفته می شوند:

  • مهندسی مرتعداری- گرایش مدیریت مرتع
  • مهندسی مرتعداری- گرایش اصلاح و احیای مرتع
  • مهندسی آبخیزداری- گرایش سیلاب و رودخانه
  • مهندسی آبخیزداری - گرایش فرسایش و رسوب

 

گروه آموزشی مرتع و آبخیزداری در حال حاضر با بهره‌گیری از 6 عضو هیأت علمی تمام وقت با رتبه علمی دانشیار و استادیار و یک کارشناس آموزش با مدرک دکتری، 35 دانشجو در مقطع کارشناسی مهندسی طبیعت، 11 دانشجو در مقطع کارشناسی پیوسته مهندسی مرتع و آبخیزداری، 6 دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد مهندسی آبخیزداری- سیلاب و رودخانه، 5 دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد مهندسی آبخیزداری- حفاظت آب و خاک،  5 دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد مهندسی مرتعداری- مدیریت مرتع، 3 دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد مهندسی مرتعداری- اصلاح و احیای مرتع، 10 دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد مرتعداری (بدون گرایش) و 9 دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد آبخیزداری (بدون گرایش) به فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی خود ادامه می‌دهد.

بر اساس چشم انداز توسعه در افق 1401 گروه آموزشی  مهندسی طبیعت، پیش بینی شده است در سال 1398 اقدام به پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد اکوهیدرولوژی نماید. گروه در چشم انداز توسعه­ی خود، پیش بینی دایر نمودن مقاطع دکترای تخصصی در رشته های مرتعداری و آبخیزداری را نیز دارد.

چارت درسی رشته‌های گروه
چارت درسی مقطع کارشناسی مهندسی طبیعت
چارت درسی مقطع کارشناسی ارشد حفاظت آب و خاک
چارت درسی مقطع کارشناسی ارشد سیلاب و رودخانه
چارت درسی مقطع کارشناسی ارشد اصلاح و احیای مرتع
چارت درسی مقطع کارشناسی ارشد مدیریت مرتع
مدیران گروه از گذشته تاکنون
نام و نام خانوادگی استاد از سال تا سال
دکتر شهرام کبودوندپور 1374 1376
دکتر فرنوش قاسم پور 1376 1378
 دکتر کامران چپی  1378 1381 
 دکتر بهرام قلی نژاد  1381 1385 
 دکتر سعید خضری  1385 1387 
 دکتر هادی امین رسولی  1387 1389 
 دکتر کامران چپی 1389  1391 
 دکتر پرویز کرمی  1391 1394 
 دکتر حامد جنیدی جعفری 1394  1397 
 دکتر بهرام قلی نژاد  1397  1400
 دکتر شیرکو ابراهیمی محمدی  1400 ادامه دارد ... 
آزمایشگاه ها و کارگاه ها
آزمایشگاه علوم مرتع

این آزمایشگاه دارای دستگاه ژرمیناتور یا اتاقک رشد گیاه، آون آزمایشگاهی فن دار، دستگاه اندازه گیری فیبر خام (فایبر تک) می باشد.

فعالیتهای علمی که در این آزمایشگاه انجام می­گیرد:

  • به منظور جوانه زدن دانه ها از دستگاه ژرمیناتور یا اتاقک رشد استفاده میشود. معمولاً این ژرمیناتور فراهم کننده محیطی می باشد که در آن مواردی نظیر نور، رطوبت و دما در حالت کنترل شده قرار دارند تا بدین وسیله شرایط بهینه برای جوانه زنی دانه ها به دست آورده شود
  • آون هوشمند مزیت های خاصی دارد. کنترل حرارتی پیشرفته این دستگاه با رنج وسیعی کاربرد، سرعت گرمایش بالا، دقت بی نظیر و تکنولوژی منحصر به فرد از مزیت های این دستگاه می-باشد. از این دستگاه جهت اندازه­گیری میزان رطوبت خاک، میزان رطوبت گیاه, بررسی نمونه های آبزیان در  شیلات و موارد مربوطه استفاده می شود
  • در آزمایشگاه علوم مرتع فعالیت هایی همچون کشت گیاهان در شرایط و دمای محیطی تا مدت زمان مربوطه جهت رشد گیاه صورت میگیرد که بعد از اتمام دوره ی مورد نظر نمونه های کشت شده به شرایط آزمایشگاهی ویژه انتقال داده می شود

آزمایشگاه جنگل و مرتع شماره یک

در این آزمایشگاه هود و قفسه های نوری موجود می باشد.

فعالیتهای علمی که در این آزمایشگاه انجام می­گیرد:

این آزمایشگاه محل آماده­سازی و پیش پردازش نمونه های خاک دانشجویان جهت اندازه گیری عناصر میکرو ماکرو خاک می باشد. این آزمایشگاه با گروه مهندسی جنگلداری مشترک می باشد.

کارگاه هرباریوم

این کارگاه محل برگزاری دروس عملی گیاه شناسی (1) و (2)، شناسایی گیاهان مرتعی (1) و (2)، گیاهان آبزی، زراعت و گیاهپزشکی می باشد.

فعالیتهای علمی که در این کارگاه انجام می­گیرد:

  • جمع آوری نمونه های گیاهی از مراتع مناطق مختلف، خشک کردن نمونه های گیاهی در درجه حرارت و رطوبت مناسب و بایگانی هر کدام از آنها بر اساس نوع گونه، تیره و خانواده گیاهی و تهیه فلور گیاهی مراتع مناطق مختلف
  • شناسایی گیاهان جمع آوری شده ابتدا توسط دانشجویان و در صورت اشتباه توسط استاد مربوطه در دروس عملی شناسایی گیاهان مرتعی (1) و (2) شناسایی می گردد
  • برش دادن مقطع عرضی و گذاشتن نمونه ها بر روی لامل جهت مطالعه در استریومیکروسکپ برای مطالعه بافت ها و آوند های گیاهان در دروس گیاهشناسی و گیاهپزشکی

آزمایشگاه فرسایش و رسوب

در این آزمایشگاه دستگاه های الک شیکر 8 و 12 اینچی، پلات با تنظیم زاویه شیب جهت مطالعات فرسایش های خطی و غیر خطی، باران ساز قابل حمل، ترازوی دیجیتالی با دقت 0/0001 گرم، دستگاه کاساگرانده، انواع شیشه آلات و لوازم آزمایشگاهی، دستگاه کدورت سنج و ... موجود می باشد.

فعالیتهای علمی که در این کارگاه انجام می­گیرد:

  • آماده سازی و پیش پردازش نمونه های خاک
  • اندازه گیری بافت خاک
  • منشاء یابی رسوبات
  • مطالعات فرسایش و رسوب و فرسایش های حرکت های توده ای

 
آزمایشگاه هیدرولوژی و آبخیزداری

در این آزمایشگاه دستگاه اندازه گیری شش پارامتره کیفیت آب، دستگاه اندازه گیری هدایت هیدرولیکی اشباع خاک، دستگاه موقعیت یاب جهانی (GPS)، پلانیمتر دیجیتالی، استریوسکپ های آیینه ای، نقشه های زمین شناسی و توپوگرافی می باشند.

فعالیتهای علمی که در این کارگاه انجام می­گیرد:

این آزمایشگاه محل انجام اندازه گیری پارامترهای کیفی آب، اندازه گیری هدایت هیدرولیکی اشباع خاک، تفسیر عکس های هوایی از طریق برجسته بینی می باشد.