دسترسی سریع

آزمایشگاه مرجع

آزمایشگاه مرجع دانشکده منابع طبیعی دانشگاه کردستان با هدف تمرکز و ساماندهی تجهیزات با فناوری بالا مورد نیاز رشته های مختلف در سال 1397 افتتاح و راه اندازی گردید. این واحد هم اکنون به ارائه خدمات پژوهشی و آزمایشگاهی به اعضای محترم هیأت علمی، پژوهشگران و دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه کردستان و سایر دانشگاه ها، مراکز پژوهشی و اجرایی کشور و همچنین بخش‎های خصوصی مشغول می‎باشد. این مجموعه زیرنظر معاونت پژوهشی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه کردستان فعالیت می کند. هم اکنون آزمایشگاه مرجع دانشکده منابع طبیعی دانشگاه کردستان با دارا بودن دستگاه‎های پیشرفته و دقیق، نظیر کروماتوگراف گازی (GC)، ژل داک، اسپکتروفتومتر ، فلیم فتومتر و دستگاه کجلدال آماده خدمت رسانی به پژوهشگران ومحققین دانشگاه‎های سراسر کشور می باشد.

دستگاه ها
کروماتوگراف گازی (Gas Chromatograph)

کروماتوگرافی گازی یکی از روش‎های کروماتوگرافی است که برای بررسی و جداسازی مواد فرار بدون تجزیه شدن آن‌ها، بکار می‌رود. در کروماتوگرافی گازی، فاز گازی یک گاز بی اثر (برای مثال هلیوم، نیتروژن، آرگون و دی اکسید کربن) است و به فاز متحرک گاز حامل نیز می گویند. فاز ساکن یک جسم جامد جاذب و یا لایه نازکی از یک مایع غیر فرار است که به دیواره داخلی ستون یا به صورت پوششی روی سطح گلوله های شیشه ای یا فلزی قرار داده شده است. در صورتی که فاز ساکن جسم جامد جاذب باشد اصطلاحا کروماتوگرافی گازی گویند و اگر فاز ساکن مایع غیر فرار باشد آن را کروماتوگرافی گاز مایع گویند. اما هردو به کروماتوگرافی گازی معروف هستند. در کروماتوگرافی گازی، جداسازی اجزا یک مخلوط متناسب با میزان توزیع اجزا تشکیل دهنده مخلوط بین فاز متحرک گازی و فاز ساکن جامد یا مایع صورت میگیرد. در این روش گاز حامل مخلوط را درون ستون حرکت میدهد و بین دو فاز در حالت تعادل (گاز-مایع) اجزا تشکیل دهنده مخلوط توزیع می شوند. بنابراین فاز متحرک اجزا تشکیل دهنده نمونه را به طرف بیرون ستون حرکت می‎دهد و هر مولکولی که با ارتباط سست‌تر جذب ستون شده است، زودتر و جزیی که قدرت جذب بیشتری با ستون دارد، دیرتر از ستون خارج می شوند. بنابراین، اجزا مخلوط از یکدیگر جدا می شوند. کروماتوگرافی گازی برای جداسازی و شناسایی اجزا تشکیل دهنده یک مخلوط و تجزیه کمی آنها نیز کاربرد دارد.

 کاربرد:
  •    آنالیز ترکیبات نیتروژن­دار و فسفردار  (دتکتور NPD)
  • شناسایی کمی و کیفی هیدروکربن­های سبک و سنگین و غلظت­های پائین CO و CO(دتکتور FID) و N2
  •     شناسایی کمی و کیفی ترکیبات گازی معدنی غیرخورنده مانند O(دتکتور TCD)
طیف سنج نوری مرئی- فرابنفش (Ultraviolet – Visible Spectrophotometer)
دستگاه اسپکتروفتومتر یا طیف سنج در واقع برهم کنش نور با ماده را مورد بررسی قرار می دهد. دستگاه‎های اسپکتروفتومتر فرا بنفش / مرئی به عنوان پر مصرف ترین دستگاههای اسپکتروفتومتر در آزمایشگاه بوده که در آن با توجه به میزان عبور و جذب، غلظت مواد در یک نمونه تعیین می گردد. عموماً منابع نوری قابل استفاده در این دستگاه یک لامپ هالوژن تنگستن، برای نور مرئی و یک لامپ دوتریم برای نورUV می باشد.
 
کاربرد:
تعیین غلظت مواد، اندازه‎گیری فعالیت اکثر آنزیم‌ها، تری گلیسیرید، کلسترول، لیپو پروتئین‌ها، قند، کراتینین، اوره و . . . طیف وسیعی از آنالیت‌ها با کاربردهای بالینی و تحقیقاتی، طیف وسیعی از داروها و بخش گسترده‌ای از متابولیت‌ها با اسپکتروفتومتری قابل سنجش است. بررسی ساختمان مولکولی، شناسائی ترکیبات، مقایسه ساختمان‌ها، یافتن طول موج ماکزیمم جذب و . . از کاربردهای کیفی اسپکتروفتومتری در مسائل تحقیقاتی است.
ژل داک (Gel documentation)

از دستگاه‎های آزمایشگاهی می‎باشد که از آن در آزمایشگاه‎های زیست مولکولی به منظور تصویر برداری و مستند سازی نوکلئیک اسید و پروتئین یا ژل های آگارز یا اتیدیوم بروماید استفاده می‎شود.

 
کاربرد:

  • تصویر برداری از ژل بلات‎های اسید نوکلئیک
  • آشکار سازی بلات‎های پروتئینی
نشر شعله‎ای (Flame Photometer)

از فلیم فتومتر برای اندازه گیری فلزات قلیایی که برانگیخته شدن آنها به انرژی کم و دمای پایین ( پروپان – اکسیژن یا بوتان – اکسیژن ) نیاز دارد استفاده می شود . اندازه گیری کلسیم نیاز به شعله های با دمای بالاتری دارد ( استیلن – اکسیژن).

 
کاربرد:
اندازه گیری پتاسیم، سدیم، لیتیم و کلسیم
کلدال یا کجلدال(Kjeldahl)
روش کلدال یا کجلدال در شیمی تجزیه روشی برای اندازه گیری کمی نیتروژن در مواد شیمیایی است که توسط یوهان کلدال در سال 1883کشف شد.
 
کاربرد:

  • اندازه گیری نیتروژن کل خاک، آب و گیاه
  • اندازه‎گیری مقدار پروتئین بر اساس نیتروژن کل

منصور میرزایی
منصور میرزایی کارشناس آزمایشگاه مرجع دانشکده منابع طبیعی
m.mirzaei [at] uok.ac.ir -
-
سمینارها و دفاع‌ها
آمار بازدید
کاربران آنلاین 16
امروز 1224
دیروز 1150
ماه جاری 15387
سال جاری 15387
از ابتدا 25076297
صفحه جاری 3499